/ iStock/Getty Images
Има блокирани 50 българи в Москва. Това съобщиха на брифинг от МВнР.

България затваря небето си за руски самолети

България затовори въздушното си пространство за руски самолети и сега има реципрочна мярка. Русия взе същото решение. Това е и причината сънародниците ни да са блокирани в руската столица, обясни външният министър Теодора Генчовска.

Официално: Русия препоръча на туристите да заменят почивката си в България

Посолството ни в Москва е получило инструкции да осигури настаняване в хотел на българските граждани. Подготвя се и извозването им по сухопътна линия в посока най-близките държави - вероятно това ще са Латвия или Естония, обясни Генчовска.

Русия забрани прелитането на български самолети над нейна територия

Българският червен кръст пое инициативата за осигуряването на хуманитарна помощ за Украйна. Българската държава ще осигури транспорта за хуманитарната помощ до границата с Румъния, а там заедно с румънските власти ще бъде придвижена до Украйна, обясни още Генчовска.

Задари комендантския час автобусите, които трябва да приберат българите от Киев, все още не могат да влязат в града, обясни директорът на Ситуационния център към МВнР Антон Марков.

Генчовска бе попитана дали е искана военна помощ от Украйна. "Има нота, която е била връчена от украинския посланик в България на Министерството на отбраната с изброена номенклатура. От МО работят по тази номенклатура и скоро ще бъде взето решение какво да бъде предоставено.

От МВнР обясниха, че българи в Украйна, които искат да пътуват със собствени автомобили, за да напуснат страната, е най-добре първо да се свържат с МВнР, за да може да им помогнат с безопасен маршрут.