5 деца заразени със СПИН в Бенгази, след като медиците ни се прибраха
5 деца заразени със СПИН в Бенгази, след като медиците ни се прибраха / netinfo

Пет нови случая на заразени със СПИН деца са регистрирани в Бенгази след освобождаването на българските медици. Това заяви пред Дарик новият говорител на Асоциацията на семействата на заразените със СПИН деца от Бенгази Ибрахим Орейби. Той съобщи, че всички 460 семейства са получили по един милион долара кръвнина, около 300 от децата вече са били на лечение в Италия и Франция, а в Бенгази е построена нова болница. Орейби уточни, че лечението на децата зад граница струва на Либия около 1,5 милиона динара на месец.

Ето какво каза Ибрахим Орейби на българските медици и българската държава:

Ние не можем да им кажем нищо друго освен това, че всичко е в ръцете на Аллах! Ние искаме нашите деца да се излекуват, а колкото до българките – те не са наш проблем. За съжаление вашата страна не изпълни своите задължения по споразумението, според което те трябваше да излежат доживотните си присъди. Напротив, българките бяха посрещани като герои на летището лично от вашия президент. Но Либия - като държава и като народ - изпълни своето задължение, а България или ЕС – извършиха онова, което смятат за нужно. Да не забравяме, че над всичко все пак стои Аллах! Той ще накаже виновните, той ще направи нужното децата да бъдат излекувани. Всеки ще получи справедливост според деянията си.

Могат ли България и Либия да бъдат приятелски държави?

България и Либия са приятелски държави не от днес или от вчера. Либиецът винаги се е чувствал в България сред приятели и българинът винаги се чувствал в Либия сред приятели. Говоря за обикновените хора. Колко до държавите – те трябва да се съобразяват с чувствата на тези обикновени хора. Либия е страна, която обича мира, защитава мира и раздава мир. Като държава ние няма какво да делим с България.