33 митничари от Свиленград в ареста за корупция

33 митничари от Свиленград в ареста за корупция
33 митничари от Свиленград в ареста за корупция / снимки: Dariknews, Хасково
33 митничари от Свиленград в ареста за корупция
83202
33 митничари от Свиленград в ареста за корупция
  • 33 митничари от Свиленград в ареста за корупция

100 000 лева са били открити у задържаните митничари на граничния пункт Капитан Андреево при днешната специализирана акция на ГДБОБ и ДАНС. Парите в различна валута са събрани при претърсването на къщите и колите им, както и у тях самите.

Спецакция на "Капитан Андреево", има задържани митничари

Операцията се проведе под ръководството на Апелативната специализирана прокуратура. Това съобщи административният й ръководител Даниела Попова.

Акцията започна в 8.00 ч. тази сутрин и е продължи около седем часа. Задържани са общо 33-ма митнически служители. Предстои анализ на доказателствата, след което ще се реши дали задържаните за 24 часа митничари ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Задържаните са вземали подкупи, за да не извършват щателна митническа проверка на преминаващи през пункта леки, товарни автомобили и автобуси, уточни Андрей Андреев - ръководител на Специализираната прокуратура.

Митническите служители са от различни смени. Най-високата длъжност сред тях е началник на смяна, заяви той и допълни, че 95% от задържаните са с дългогодишен опит.

33 митничари от Свиленград в ареста за корупция
netinfo

Извършени са над 100 претърсвания на домове, автомобили и служебни помещения на митническия пункт, както и лични обиски на митнически служители, от които 81 с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд.

Цялата разработка е стартирала преди около шест месеца. Използвани са десетки СРС-та и са разпитани множество свидетели.

По-рано днес и Бойко Борисов коментира акцията на Капитан Андреево. "Десетки митничари от това, което ми е докладвано онзи ден на оперативката, са ги снимали как взимат парата. В борбата за контрабандата и корупцията правим много неща и те са видими", заяви премиерът.

"80-100 обвинени има, от доста време се наблюдават как си свиват фунийките и си събират парата, а тези пари ни трябват за тези пътища", заяви Борисов. По думите му 2,6 млрд. лв. са отивали допреди тази година в организирана престъпност от корупция.

33 митничари от Свиленград в ареста за корупция
netinfo

В момента товарни и леки автомобили на пункта се пропускат и в двете посоки. Заради акцията обаче от българска страна опашката от тирове е около 10 км.

Други новини от Хасково