/ ThinkStock/Getty Images
16 000 подписаха за подобряване на родилните грижи у нас
99791
16 000 подписаха за подобряване на родилните грижи у нас
  • 16 000 подписаха за подобряване на родилните грижи у нас
Над 16 000 подписа с искане за подобряване на родилните грижи у нас бяха внесени днес в здравното министерство. Инициативата е на сдружение "Родилница", откъдето за пореден път настояха за хуманно отношение към родилките и следване на световните стандарти за родилна помощ.
 
От сдружението смятат, че не е нормално родилки да се държат с часове без вода, да изгарят от жажда, да припадат и да им се бият шамари, за да се свестят. Необходимо било и да се пресекат практиките родилки да дават "пари под масата".
 
Защо здравното министерство спъва даряването на кувьоз?

Пред Дарик Нора Москова от "Родилница" обяви, че не е удовлетворена от реакцията на министерството, откъдето обявили, че отношението към родилките не е в компетенциите на здравните власти, а е въпрос на морал. От сдружението не са удовлетворени от факта, че внедряването на нови правила по отношение на родилната помощ щяло да бъде възложено само на Българския лекарски съюз, а членове на "Родилница" нямало да бъдат допускани.
 
От здравното министерство съобщиха, че представител на организацията ще участва в работната група по създаването на новия медицински стандарт "Акушерство и гинекология".
 
Според Нора Москова обаче това е дискусия по административните въпроси, а не по медицинските, които основно касаят родилките. "Те смятат, че е достатъчно това, че са ни допуснали до обсъждане на административните правила, а ние не смятаме така. Не сме доволни", коментира тя.
 
"По много други въпроси не сме доволни. Например, когато повдигнахме въпроса какво може да направи държавата затова да се подобри отношението към родилките, за да се намалят случаите на неуважително и брутално отношение, те казаха, че това не било от компетенциите на министъра, а е въпрос на морал", заяви още Москова.
 

ThinkStock/Getty Images


Едно от основните искания на представителите на сдружението е за зачитане на правата на родилките. "Когато ние им изтъкнахме десетина пасажа от учебника по акушерство от 2014 г., които влизат в рязко противоречие с препоръките на Световната здравна организация, те ни казаха "образованието не е в нашата сфера". Ако министерството се нагърби с възприемането на единен стандарт за медицинските дейности, тогава, каквото и да е образованието, ако трябва да се спазват тези правила и стандарти, всичко ще е наред", заяви Москова.
 
"Де факто ние сега ще очакваме от Българския лекарски съюз (БЛС), който се състои от лица, които са получили именно такова образование, влизащо в противоречие с редица препоръки на СЗО, да изработят правилата. Те няма да са много по-различни от тези сега. И нямаме много основания да се надяваме на съществена промяна", коментира още пред Дарик тя.