/ ВМА
ВМА отбелязва Европейския ден на донорството
Военномедицинска академия (ВМА) отбелязва Европейския ден на донорството.

Ежегодно Съветът на Европа организира кампанията с цел повишаване осведомеността за важността на донорството и трансплантацията на органи като възможност за спасяване и подобряване на животи.

По традиция, на този ден ВМА изказва своята признателност и благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Както и към всички екипи, които са ангажирани с трансплантационния процес.

Тази година „Дървото на живота” в памет на донорите ще бъде допълнено с имената на петима души, дали през 2022 година шанс за втори живот на тежкоболни пациенти във ВМА.

На събитието са поканени да присъстват представители на Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, ИА „Медицински надзор”, пилоти от 16-та транспортна авиогрупа „Враждебна”, които са неизменна част от редица донорски ситуации; както и пациенти, трансплантирани във ВМА.

„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ – една мисъл на американския писател Ралф Уолдо Емерсън, която се затвърждава и при осъществяването на едно от най-големите постижения в съвременната медицина – трансплантацията на органи. Започнахме преди 15 години, когато през месец април 2007 г. във ВМА направихме първата трансплантация на черен дроб. Спомням си много добре пациентът, беше военнослужещ. 15 години по-късно той е добре, води нормален начин на живот, което нас изключително много ни радва“, казва проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА.

Оттогава в лечебното заведение са направени общо 85 такива интервенции, като само за последната година са 5. Към момента в листата на чакащи на ВМА са около 20 нуждаещи се.

„Преди първата ни трансплантация и въобще в първите години се вълнувахме изключително много, бяхме много ентусиазирани. Сега вълнението отмина, но ентусиазмът остава“, изтъква проф. Владов, който е доайен в трансплантологията у нас.