138 чужденци не са допуснати у нас през миналата седмица
138 чужденци не са допуснати у нас през миналата седмица / netinfo
138 чужденци не са допуснати да влязат в страната ни през изминалата седмица. Това показва справка на Главна дирекция "Гранична полиция". Най-честите причини за отказ са липса на визи и документи за моторни превозни средства. Не са допуснати да излязат 227 лица поради наложени ограничения, нередовни документи, липса на нотариално заверени декларации за непълнолетни деца.

На ГКПП–„Капитан Петко войвода” е задържан 30-годишен иракски гражданин. Той се опитал да напусне страната, представяйки български паспорт с подменена снимка. Виждайки фалшификацията, граничните полицаи направили справка в информационната система за граничен контрол. Така веднага било установено, че приносителят на българският фалшив паспорт е иракчанинът Ф.О. Той е бил задържан от Гранична полиция при незаконно влизане в България през януари т.г. с група от 8 човека. Тогава по негово желание е бил предаден на Държавната агенция за бежанците. С искането за бежански статут той е легитимирал оставането си в България, докато се снабди с фалшив документ, с който да продължи пътя си към Западна Европа. Иракчанинът е заявил, че е платил за българския паспорт и лична карта сумата от 6000 евро. Осъден е на 1 година лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок и 300 лева глоба от Районния съд в Свиленград. Ще бъде предаден на Държавната агенция за бежанците.

На ГКПП-„Кулата” в международен бърз влак е задържан 43-годишен иранец. Той е направил опит незаконно да напусне страната, представяйки временно удостоверение за бежанец. Срещу него е образувано незабавно производство по чл. 279 от Наказателния кодекс. Районният съд в Петрич го е осъдил на 3 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок и 100 лева глоба.

На граничните контролно-пропускателни пунктове през седмицата са задържани 75 лица, обявени за издирване.