13 реформатори заявили готовност да минат в опозиция
13 реформатори заявили готовност да минат в опозиция / снимка: БГНЕС, архив
13 реформатори заявили готовност да минат в опозиция
83127
13 реформатори заявили готовност да минат в опозиция
13 реформатори заявили готовност да минат в опозиция
  • 13 реформатори заявили готовност да минат в опозиция
  • 13 реформатори заявили готовност да минат в опозиция

Още 13 депутати от Реформаторския блок може да преминат в опозиция. Твърдението е на Гроздан Караджов, който вчера заедно с Радан Кънев заяви, че вече няма да подкрепят властта. Причината - неприетите им предложения в съдебната реформа и оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

Иначе от Реформаторския блок се готвят до края на седмицата, или най-късно в началото на следващата да излязат с решение на ситуацията.

Още един депутат на РБ минава в опозиция

С уговорката, че ако парламентарната група на Реформаторския блок реши това, Иван Иванов няма проблем да напусне зам.-председателския пост в парламента, призна, че вариантът още депутати да отидат в опозиция не е изключен.

"Вчера Радан Кънев обяви, че минава в опозиция,. той е лидер и на партия. от тази гледна точка ДСБ най-вероятно ще вземе своето партийно решение. Възможно е и други депутати да заявят", коментира Иванов.

Същата линия на очаквания застъпи и Гроздан Караджов, който вече е депозирал и искането си за напускане на председателския пост на парламентарната комисия по транспорт. Сметките му сочат 13 депутати от блока, които също имат намерение да минат в опозиция.

"Всички те са заявили и по онова време непоколебимо мнение, че при оставка, при неприемане на реформата в онзи вид, който беше постигнат през юли като консенсус, ще последват същото поведение като моето вчера. Просто всеки ще избере онзи подходящ момент, в който да го направи", заяви Караджов.

Междувременно обаче Румен Христов предупреди, че емоционалните решения не са най-доброто решение.

"Десницата е правила няколко пъти знакови харакирита, от които не е печелила. Нека се сетим за един изключително честен човек - Филип Димитров, който си подаде оставката и България беше хвърлена на кучетата. Така че прибързаните решения не са добра реакция", посочи той.

От блока допълниха, че очакват към края на седмицата да имат решение как да излязат от ситуацията, но на този етап нямат предложение за име на човек, който да седне на стола на Христо Иванов.