/ ThinkStock/Getty Images
Годишно в България в сивия сектор влизат 1 млрд. лв. от търговия с горива в страната, съобщи Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Сред мерките за справяне със сивия сектор, които БПГА предлагат са и приемане на секторен регулаторен закон.

Борисов: Всяко разклащане в държавата е рай за контрабандата

Валентин Златев подчерта пред депутати, че ако не се приеме закон, който да въведе равни условия за всички участници на пазара държавата, корупцията и контрабандата ще продължат. Стана ясно, че има проект, който да бъде предложен на обществено обсъждане. „Да се надяваме, че МС след това ще го внесе в НС, за да бъде гласуван. Водещо е министерство на икономиката”, каза Златев.

Противодействието на контрабандата приоритет за МВР и Агенция "Митници"

Преди няколко той коментира че „сивият сектор на пазара на горива у нас е около 30%, което ни поставя на челно място в Европа в тази печална класация“. БПГА се бори за добра бизнес среда в услуга на нашите клиенти и партньори за развитие на българската икономика, подчерта Златев.

"Изсветляването на сектора у нас е от съществено значение за държавата и данъкоплатците, защото ще доведе до повече приходи. Наблюдаваме контрабанда на горива, избягване на данъчно облагане, ДДС схеми, продажба на некачествено гориво с неясен проблемите- това са проблемите", коментира той.
 
БГНЕС