Влизането ни в Шенген - трети приоритет след НАТО и ЕС
Влизането ни в Шенген - трети приоритет след НАТО и ЕС / снимка: Sofia Photo Agency
Присъединяването на България към Шенген е приоритет пред всичките ни институции, защото реалната интеграция на всички страни - членки на ЕС започва и завършва с интегриране в тази зона. Това каза министърът на европейските въпроси Гергана Грънчарова по време на дискусия за готовността на страната ни за членство в Шенгенското пространство, планувано за 2011 година.

Министър Грънчарова посочи, че с нетърпение се очаква нашето присъединяване към Шенген, защото тогава българите ще се придвижват необезпокоявани на територия от над 4 млн. кв/км.

Тя допълни, че в присъединяването са необходими по-добро взаимодействие между институциите и граждански контрол. Приоритет според Грънчарова е сигурността на външната граница на Европейския съюз, каквато се явява нашата страна. В тази връзка отговорността на България е огромна и пада най-вече на МВР.

Министър Румен Петков подчерта, че за сигурността на границите ни от шенгенските инструменти вече са инвестирани, само за техника, 77 млн. евро. В следващите две години ще се вложат още 161 млн. евро. Според министър Петков гарантирането на външната граница на ЕС е голямо предизвикателство и че влизането на България в Шенген е третия по значение приоритет, след членството ни в НАТО и ЕС.

Заместник-външният министър Милен Керемедчиев подчерта, че за една година от членството ни в евросемейството са издадени по 70 хиляди визи на сърби и македонци.