Влизането ни в Шенген и еврозоната може да е застрашено
Влизането ни в Шенген и еврозоната може да е застрашено / снимка: БГНЕС

Европейската комисия може да изрази в сряда резерви към присъединяването на България към Шенгенското пространство и еврозоната заради ендемичната корупция в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА, позовавайки се на дипломатически източници.

Проектодокладът на Еврокомисията, който още може да бъде променен до приемането му в сряда, набляга на "многобройните слабости" на българската съдебна система и на "липсата на желание" и на "липсата на капацитет" на властите за борба срещу корупцията. Тази ситуация "може да има последици" за влизането на страната в Шенгенското пространство за свободно движение, което сега обхваща 24 страни /22 от 27-те от ЕС прюс Исландия и Норвегия/, гласи проектодокладът, цитиран от източниците. Тази корупция е спънка също и за възможността на България да приеме навреме единната европейска валута.

"Това е последен шанс за България", коментира един от източниците, отбелязвайки, че страните-членки на ЕС, твърде склонни през последните месеци да защитават своята съседка, сега изпитват много по-малко "снизходителност" към София. Еврокомисията, която през последните месеци вече замрази стотици милиони евро от предприсъединителните фондове на България, може да наложи и финансови санкции на София.

За сметка на това Румъния, която също е под стриктно наблюдение на Брюксел от приемането й през януари 2007 г., ще избегне санкциите, продължава Франс прес.

"Комисията прави разлика между двете страни, но не бива да се мисли въпреки това, че всичко върви добре в Румъния. В Румъния няма напредък, тя тъпче на място, но България е регресирала", отбелязва дипломатически източник, цитиран от агенцията.