/ iStock
България внася ударно мляко и млечни продукти от Румъния. Това показват данните на Министерството на земеделието и храните за последните две години, цитирани от Pariteni.bg.

През 2022 г. у нас са внесени общо 166,5 хил. тона мляко и млечни продукти, като 32,54 хил. тона идват от Румъния. През миналата година общият внос стига 204,46 хил. тона, а 44,43 хиляди тона от него отново е от северната ни съседка. Само за първите два месеца на тази година от Румъния са пристигнали над 6,3 хил. тона млечни продукти, като по-голям е вносът от Унгария - близо 7,5 хил. тона.

След Румъния най-много млечни продукти у нас се внасят от Германия и Полша. През 2022 г. от двете страни са доставени съответно 28,3 хил. тона и 26,8 хил. тона мляко и продукти от него, а през 2023 г. – по 27,5-28 хил. тона. Двете държави обаче са изместени от Унгария през миналата година, като от там вносът е стигнал 37,3 хил. тона, показват данните на МЗХ.

сирене
iStock

След тези три страни се нареждат Нидерландия, Чехия, Сърбия и Гърция. През миналата година от там са внесени между 12,5 хил. тона и 4,77 хил. тона млечни продукти.

От Румъния у нас пристига близо една трета от вноса на мляко и сметана, както и на кисели млека. Германия води при доставките на концентрирани и подсладени млека, както и на млечни пасти за намазване. Една трета от вноса на сирена и извара, който е общо над 37 500 тона през миналата година са дошли от Германия, следват по 6,5-7 хил. тона от Полша и Нидерландия.

Износ

В същото време износът на българско мляко и млечни продукти стига 38 619 тона през 2022 г. и нараства до 41 021 тона през миналата. Половината от целия експорт отива основно за Румъния и Гърция.

Учени съветват да не избягваме пълномаслените млечни продукти
ThinkStock/Getty Images

За южната ни съседка изнасяме почти цялото количество мляко и сметана, които не са подсладени и концентрирани, както и 20 на сто от киселото мляко, мътеница и сметана за миналата година. От общо 21820 тона сирене и извара наше производство за Гърция са заминали 5554 тона, а за Румъния 2820 тона. Малки количества са изнесени дори за Кот д`Ивоар, Кувейт, Катар и Йордания.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
pariteni.bg