Златанова: Наш приоритет е облекчаването на бюрокрацията по европрограмите
Златанова: Наш приоритет е облекчаването на бюрокрацията по европрограмите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Златанова: Наш приоритет е облекчаването на бюрокрацията по европрограмите
66974
Златанова: Наш приоритет е облекчаването на бюрокрацията по европрограмите
  • Златанова: Наш приоритет е облекчаването на бюрокрацията по европрограмите

Облекчаване на бюрокрацията при кандидатстване по европрограми ще иска вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. На проведения в Пловдивския панаир форум "Новият програмен период: възможности за бизнеса" тя очерта приоритетите на правителството в тази посока.

„Искам да накараме всички министри и управляващи органи да се съобразяват с този приоритет – облекчаване на бюрокрацията. Бюрокрацията много пречи и това е един от факторите за ниската усвояемост", категорична е Златанова. Там, където е възможно, трябва да се уеднаквят правилата, за да не е нужно по всяка програма бенефициентите да кандидатстват с различни документи. Трябва да се установят ясни срокове и правила, включително за финансовите корекции, каза вицепремиерът и допълни, че това зависи от родното законодателство.

През новия програмен период 2014-2020 отново ще има 7 оперативни програми, като повечето са познати на бенефициентите, а някои са оптимизирани. Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е единствената с увеличен бюджет в размер на около 50 млн. лева, останалите ще останат в почти същите финансови рамки, каза още Златанова.