Започват масови проверки за хормони в пилешкото
Започват масови проверки за хормони в пилешкото / снимка: БГНЕС
Започват масови проверки за хормони в пилешкото
70788
Започват масови проверки за хормони в пилешкото
  • Започват масови проверки за хормони в пилешкото

Проверки за хормони в пилешкото месо започват в цялата страна, съобщи пред журналисти в Пловдив министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

„Смятам, че няма основания за притеснение сред българското общество, но конкретни резултати ще има след проверката, която разпореждам", каза земеделският министър.

Той уточни, че досега в български ферми не е засечено инжектиране на хормони за бърз растеж на пилетата, но при установени нарушения, ще бъдат налагани финансови санкции, може да се стигне и до закриването на птицеферми.

Масовите проверки ще се извършват от Агенцията по безопасност на храните във всички звена по хранителната верига - от производителите до търговските обекти.

Греков допълни, че няма основание и за поскъпване на българските яйца преди Великден. Според него цените трябва да останат без промяна и ако има повишение, то ще бъде спекулативно.

Има ръст в производството на яйца между 10 и 12 на сто, зави земеделският министър. Той е категоричен, че българските яйца ще бъдат по-евтини от вносните.

Проф. Димитър Греков откри Международното селскостопанско изложение Агра 2014 в Пловдивския панаир. В изложбата участват компании от 22 държави, които представят 69 иновации в различните направления на селското стопанство.