Започна вторият последен ден от срещата на върха на АСЕМ
Започна вторият последен ден от срещата на върха на АСЕМ / снимка: БГНЕС

Ръководителите на 43-те страни членки на Азиатско-европейския форум (АСЕМ) се събраха за началото на втория последен ден от провеждащата се в Пекин седма среща на върха на АСЕМ, предадоха световните агенции. България, която участва за първи път в такава среща, след като бе приета в АСЕМ през 2006 г., е представена от президента Георги Първанов.

Основни теми на днешните разговори ще бъдат промените в климата, устойчивото развитие, обезпечаването на света с енергия и храни, регионалните конфликти и културата. За целта участниците в срещата ще проведат три сесии: "Насърчаване на азиатско-европейската търговия и инвестиции", "Устойчиво развитие – цели на хилядолетието за развитие, енергийна сигурност и промени в климата, социално единство" и "Задълбочаване на диалога между цивилизациите".

В петък, докато борсите в цял свят продължаваха да са в паника и да се сриват, участниците във форума се ангажираха да извършат дълбока реформа на международната финансова система. Те призоваха за увеличаване на ролята на Международния валутен фонд (МВФ) за намиране на изход от кризата.