Зам.-министър Гечев си навлече гнева на млекопреработвателите
Зам.-министър Гечев си навлече гнева на млекопреработвателите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Млекопреработвателите у нас отправиха критики към новия заместник-министър на земеделието Явор Гечев. Те са категорични, че изразеното мнение от Гечев по частен телевизионен канал вчера, че в България няма кисело мляко, а се произвежда само йогурт, е проява "на некомпетентност, очевидно непознаване на проблемите в бранша и явен стремеж към евтин популизъм".

В декларация от Асоциацията на млекопреработвателите в България до премиера, министъра на земеделието и храните и други институции те посочват още, че с изявлението си заместник-министърът е показал "непознаване на практиките за създаване на стандартите, по които сега се произвеждат кисели млека и други млечни продукти, които се продават на пазара и се изнасят в други страни".

 

На Гечев очевидно не му е известно колко усилия се положиха от страна на Асоциацията на млекопреработвателите в България, на много научни звена и научни работници, на производители на сурово мляко и преработватели да се разработят не само стандартите, да се внедрят, но и да се създадат редица документи - наредби и правилници, които да гарантират качеството на българските млечни продукти, заявяват от бранша.

 

"Казаното по повод българските млечни продукти е още едно доказателство, че в екипа на кабинета се приемат и назначават хора без достатъчна подготовка, експертен капацитет и познаване на проблемите", се посочва в декларацията.

 

Млекопроизводителите настояват за категорична подкрепа на онези, които се борят за качеството, трайността, авторитета и чистотата на българските млечни продукти на вътрешния и на външния пазар.

 

Те приветстват създаването на междуведомствени групи за борба с контрабандата, но посочват: "За нас е важно хората, които ръководят земеделието, да имат ясна визия за проблемите, да ги решават, а не да ги превръщат в политическа интрига и улични лозунги."

 

От бранша настояват още за спешна среща с Асоциацията на млекопреработвателите в България, на която тези въпроси да бъдат обсъдени, и да има единна, ясна, държавническа и експертна позиция по проблемите на млекопреработването.