Вино ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда. Това е заложено в проектозакон за виното и спиртните напитки, който беше одобрен на заседанието на Министерския съвет. Законът определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки. Продукт с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%. Мастиката трябва да е поне 47 градуса. Освен това се предвижда да се налагат по-високи санкции за незаконно производство и нарушения при процеса на производство на виното.
Земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че всъщност много от напитките, които на външен вид изглеждат като вино, не са от грозде. По думите му целта на закона е да се засили контролът, за да се спре тази практика и да се сложи ред в сектора.
„Категорично с този закон това ще се регламентира, тоест ще пием вино от грозде, за да не се връщаме към онзи анекдот, в който кръчмарят на смъртния си одър казал на сина си, че вино и от грозде става", коментира той.
Найденов допълни, че нарушения са констатирани предимно при наливния алкохол. Там по думите на министъра на потребителя се предлага нещо, което на цвят и консистенция прилича на на вино, но не е вино. Затова основните промени са по отношение на рестрикциите за тези, които не го спазват. „И да се сложи ред в този пазар, защото виното присъства на трапезата ни и затова искаме да има ред и се нуждаем от този нов закон", отбеляза Найденов.
Новият закон предвижда глобите за тези, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, да са от 10 000 до 100 000 лв. От 3000 до 30 000 лв. е глобата за всеки, който предлага спиртни напитки без ясен произход. Според министъра цената на виното и спиртните напитки няма да се промени, защото акцизът остава същият.