За Великден много българи ще ядат полски яйца и италиански козунаци
За Великден много българи ще ядат полски яйца и италиански козунаци / снимка: Sofia Photo Agency, архив
За Великден много българи ще ядат полски яйца и италиански козунаци
63437
За Великден много българи ще ядат полски яйца и италиански козунаци
  • За Великден много българи ще ядат полски яйца и италиански козунаци

Българите ще ядат полски яйца и италиански козунаци за Великден. За това сигнализираха от съюз „Произведено в България". Пред Дарик Мариана Кукушева от съюза обясни, че полските яйца са по-евтини, защото не отговарят на всички нови европейски изисквания, а козунаците - въпреки че чуждите са по-скъпи и некачествени, българите се лъжели заради хубавата опаковка.

Все повече намаляват българските хранителни продукти по щандовете на големите търговски вериги, категорична е Кукушева. Реалният среден процент среден процент на храните родно производство, които ядем в България, е между 7 и 9 на сто, каза тя, като се позова на статистически данни за миналата година. Тя обясни, че когато големите търговски вериги са стъпили в България този дял е бил 30 на сто.

Именно заради това за Великден много от нас ще си купят полски яйца и италиански козунаци. „Разликата в цената е в пъти. Италианският е по-скъп, но с по-добра опаковка и с изключително мащабна реклама. Човек е подвластен на рекламата и тя затова съществува", коментира Кукушева.

От съюза алармираха, че заради неравноправните клаузи в договорите на търговските вериги и българските производители има множество фалити на родни фирми.