Вземането на заем не е негативно решение според Асен Ягодин
Вземането на заем не е негативно решение според Асен Ягодин / снимка: БГНЕС, архив
Интервю с Асен Ягодин в „Седмицата” на Дарик - 07.04.2012
52201
Интервю с Асен Ягодин в „Седмицата” на Дарик - 07.04.2012
  • Интервю с Асен Ягодин в „Седмицата” на Дарик - 07.04.2012

Вземането на заем не трябва да се възприема като негативно решение. Това е позитивна новина. Това коментира генералният изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Асен Ягодин пред Дарик.

В предаването „Седмицата" той обясни, че вземането на заем е добра практика  и тя е установена в редица отворени икономики. По думите му не може винаги да има абсолютен баланс между бюджетни разходи и приходи. Всички европейски държави вземат заеми, възстановяват заеми, въпросът е в техния баланс, добави Ягодин.

В началото на април правителството даде зелена светлина на финансовия министър Симеон Дянков да изтегли нов външен заем. С този акт управляващите разрешават да се емитират книжа на стойност до 2 млрд. лева. През януари следващата година България трябва да погаси 818,5 млн. евро. По този начин правителството ще изплати един дълг, като изтегли друг.

Той коментира и темата за Сребърния фонд: „Много държави имат такива суверенни фондове, за да акумулират например средствата от петрол. Един такъв фонд е нормално решение на мислещо в перспектива правителство. Акумулираните средства от него трябва да се управляват професионално, може би консервативно, тъй като целта е след известен период от време тези средства в този фонд да са се увеличили. Трябва да се увеличи хоризонтът на използване на този фонд от 2018 на 2028 година. Другото важно е, че има твърдо намерение участващите в управлението на фонда да предприемат доста по-активна дискусия за необходимия баланс на активите, които ще се купуват със средствата на фонда".