Въвеждат SMS-известяване за предотвратяване на имотни измами
Въвеждат SMS-известяване за предотвратяване на имотни измами / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Въвеждат SMS-известяване за предотвратяване на имотни измами
58703
Въвеждат SMS-известяване за предотвратяване на имотни измами
  • Въвеждат SMS-известяване за предотвратяване на имотни измами

Правителството въвежда SMS известяване при имотни измами - от началото на декември всеки гражданин, чийто имот е бил продаден без негово знание, ще получава SMS с информация за извършването на такава сделка. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на представянето на новия информационен сайт към Агенцията по вписванията, който ще подпомага чужди граждани при управлението на имоти у нас.

Сайтът е активен и една от целите му е да предотвратява имотните измами, обясни министърът на правосъдието Диана Ковачева.

В началото на декември ще бъде представена новата услуга за известяване на гражданите при имотни измами, обясни премиерът Борисов. "Всеки, който неправомерно бъде продаден имот или бъде извършена измама с него или по-точно от негово име без да знае, се направи някаква сделка, веднага ще получава SMS, че с неговия имот се случва нещо. Тези, които имат кредитни карти, ако някой започне да им тегли пари от тях, получават SMS, че са изтеглени парите. На същия принцип", каза премиерът.

Новият сайт на Агенцията по вписванията дава информация на 3 езика и осигурява он-лайн обслужване на чужденците, като дава възможност за изпращане на сигнали до сътоветното ведомство.

Министър Диана Ковачева обясни, че през последните години голям брой чужденци са били измамени при покупка на имот, особено по Черноморието. Причините затова не са в законодателството, увери Ковачева. По думите й това по-скоро се дължи на липса на достатъчна информация и на наивност от страна на хора, които се доверяват на случайни хора, когато купуват имоти в България.