Вигенин: Надявам се да продължим Южен поток след седмици
Вигенин: Надявам се да продължим Южен поток след седмици / БГНЕС

България се надява да продължи строителството на газопровода "Южен поток" след няколко седмици, щом получи съответните разяснения от Еврокомисията. Това заяви в Белград външният ни министър Кристиан Вигенин, цитиран от РИА "Новости" и БГНЕС.

"Ние сме в пряк и постоянен диалог с Еврокомисията относно условията по реализирането на проекта и аз се надявам, че в близките седмици ще получим разяснения и ще може да продължим работа", каза Вигенин пред журналисти. Той подчерта, че газопроводът има изключително важно значение за енергийната сигурност на Югоизточна Европа.

Същото заяви и сръбският външен министър Ивица Дачич, който изтъкна, че реализирането на проекта е въпрос на енергийната сигурност, а не на отношенията с Москва. "Сърбия би загубила много в икономически и енергиен план, ако строителството на "Южен поток" бъде спряно. Европейската комисия не предлага никаква алтернатива", каза Дачич. По думите му Сърбия се надява да получава годишно стотици милиони евро от транзита на газ чрез "Южен поток".

Сърбия ще загуби и в икономически, и в енергиен смисъл, ако се спре строителството на Южен поток, защото ЕК не предлага никаква алтернативи", заяви Дачич, цитиран от РТС. „Ние нямаме никаква причина за прекратяване на проекта. Напротив, ние работим по него", подчерта той. „Ако този проект не бъде реализиран, доставките на газ изцяло ще зависят от отношенията Русия - Украйна", посочи сръбският министър. Поради тази причина ние имаме нужда от Южен поток. „Щяхме да сме много доволни, ако някой ни беше предложил да мине тръбопровод през страната. Но на този етап никой не ни е предложил".

Двамата първи дипломати се договориха за провеждането на политически консултации между външните министерства на двете страни през есента на тази година. Тяхната цел е да се даде възможност на експертно ниво да продължи работата по Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, както и да бъдат обсъдени въпроси, свързани с процеса на евроинтеграция на Сърбия.

"България и Сърбия са добри съседи и приятели и са пример за това как две страни, които нямат сериозни проблеми помежду си, могат да работят заедно в интерес на народите си", заяви Кристиан Вигенин на съвместна пресконференция с Ивица Дачич, който е и първи вицепремиер, съобщиха от МВнР. "Вярвам, че това дава положителни сигнали както на бизнеса, така и на хората и стимулира администрацията за активно сътрудничество", допълни Вигенин.

"Отношенията между двете държави са стабилни и искрени и ние искаме те да се основават на общи интереси", заяви от своя страна Ивица Дачич. Той подчерта, че за краткото време, откакто заема поста външен министър, вече е разговарял с българския си колега няколко пъти в различни международни формати, което е доказателство за активния политически диалог между България и Сърбия.

"Важно е да изпълним със съдържание подписания от двете страни Меморандум за сътрудничество в областта на евроинтеграцията", отбеляза министър Вигенин, като допълни, че в този смисъл е отправил покана за посещение в България на главния преговарящ на Република Сърбия с ЕС.

Сред темите на разговора на външните министри бяха още възможностите да засилване на двустранното икономическо сътрудничество, като и двамата се обединиха зад мнението, че изграждането на модерна транспортна инфраструктура ще допринесе за стимулирането на търговските отношения и привличането на чуждестранни инвестиции.

В рамките на визитата си в Белград българският външен министър се срещна и с президента Томислав Николич, с когото обсъди европейската перспектива на Сърбия. "България подкрепя Сърбия по пътя й към ЕС, защото вярваме, че еврочленството на страните от Западните Балкани е гаранция за стабилността на региона", заяви Кристиан Вигенин. Сръбският държавен глава благодари за подкрепата на България и подчерта, че засиленото сътрудничество между двете страни - както в двустранен, така и в многостранен план - ще допринесе за благосъстоянието и повишаването на стандарта на живот на българския и сръбския народ.

Министър Вигенин разговаря и с председателя на Народната скупщина на Република Сърбия Мая Гойкович, с която обсъди възможностите за разширяване на парламентарното сътрудничество. "Сигурен съм, че вече усещате, че подготовката за присъединяване към ЕС е свързана и с много промени в законодателството. България и българският парламент могат да бъдат полезни със своята експертиза в тази посока, посочи външният министър. Полезно е да се поучим както от добрия опит, така от грешките ви, за да не ги повтаряме", отбеляза на свой ред Мая Гойкович.

Програмата на посещението на министър Кристиан Вигенин в Белград продължава с полагане на венец на плочата на Васил Левски и Георги Раковски, среща със сръбския патриарх Н. Св. Ириней и разговор с представители на българското национално малцинство в Сърбия.