Великденските добавки за пенсионерите ще зависят от бюджета
Великденските добавки за пенсионерите ще зависят от бюджета / БГНЕС, архив

Добавките към пенсиите за Великден ще зависят от изпълнението на бюджета. Дотогава има много време, Великден е към края на април. Аз лично не бих заявил отсега, че ще може да бъдат отпуснати 50 млн. лева без подкрепата от министъра на финансите.

Това коментира пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин, пише "24 часа". Той призна, че е чул от телевизията изявлението на премиера Бойко Борисов, че ще има по 40 лв. добавка към пенсиите.

"Ако бюджетът продължава да се движи така, ще има средства", допълни Калфин. Той увери, че когато министър Владислав Горанов каже, че има възможност да се заделят пари за пенсиите, социалното министерство веднага ще направи предложение.

Социалните работници се оплакаха, не получили по-високи заплати

Калфин коментира още, че продължава да настоява да се увеличат заплатите в социалния сектор, например в Агенцията по социално подпомагане.

В края на месец януари служители в Агенцията се оплакаха пред Дарик, че се още не са получили обещаното от 1 януари увеличение с до 10% на заплатите.

Тогава вицепремиерът увери, че увеличението е заложено, и ако не успеят да го преведат за януари, то ще бъде получено през февруари. "Те се изчисляват. Със заплатите не знам дали ще успеят за януари, но при всички случаи от 1 януари са начислени увеличенията на заплатите", посочи министър Калфин.