Валери Димитров: България се е справила добре с управлението европрограмите 2007-2013
Валери Димитров: България се е справила добре с управлението европрограмите 2007-2013 / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България се справи сравнително добре с управлението на средствата от ЕС в настоящия програмен период. Това каза на конференция днес председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров, основавайки се на опита и материалите, с които управляваната от него институция разполага, предаде БТА.

По думите му през изминалия програмен период системата за управление на средствата от ЕС е била прекалено усложнена, като е имало множество органи, всеки от които със свои правомощия. Винаги, когато в една управленска система има голям брой органи, правомощия, които понякога влизат в конфликт или не са ясно разграничени, страда управленския процес и ефективността, посочи той.

Според него през новия програмен период би било добре да се уеднаквят добрите практики в управлението на европейските средства. По негово мнение е хубаво да бъде създадено аналитично-методологично звено, което да се опитва да анализира практиките и да предлага унифицирани добри решения за управление на европейските средства.