Увеличиха субсидията за краве мляко
Увеличиха субсидията за краве мляко / netinfo

Размерът на субсидията за качествено краве мляко да се увеличи с 0,03 лв./литър за периода юли-август, реши Управителният съвет на ДФ "Земеделие". Това съобщиха от пресслужбата на МЗП.

По действащата целева субсидия за произведено и продадено качествено краве, биволско, овче и козе мляко, до момента земеделските производители получаваха за произведено и продадено краве мляко субсидия в размер на 0,05 лв./литър и 0,07 лв. за биволско, овче и козе мляко.

Съгласно Указанията за прилагане на финансовата линия производителите на качествено мляко трябва да представят необходимите документи за подпомагане по целевата линия през два месеца в срок до 20-о число на следващия месец до приключване на линията, като за юли и август този срок е до 20 септември 2007 г.

Това увеличение на субсидията изравнява норматива за видовете мляко и цели стимулиране на производството на качествена суровина за млечните продукти и намаление на разходите на млекопреработвателните предприятия, съобщиха още от министерството. Безвъзмездната помощ е насочена пряко към фермерите.

Условията на държавна подкрепа в сектора през настоящата година дават възможност да продължи подпомагането и през септември и октомври.