Удължиха регулаторния период за цените на топлото и тока
Удължиха регулаторния период за цените на топлото и тока / снимка: БГНЕС, aрхив
Явор Куюмджиев
65106
Явор Куюмджиев
  • Явор Куюмджиев

Депутатите единодушно удължиха с месец регулаторния период за цените на топлоенергията и тока. Това стана след гласуване на извънредна точка в дневния ред на заседанието на парламента.

Депутатите приеха решение за удължаване до 31 юли на ценовия регулаторен период, който до сега завършваше на 30 юни. Гласуваха 115 народни представители, като всички подкрепиха решението.  Вносител на проекта е председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай от ДПС.

Основният мотив за удължаване на регулаторния период за цените е да се избегне хаосът в енергетиката. Това коментира в пленарна зала червеният депутат Явор Куюмджиев. „Мотивът за решението за удължаване с един месец е, че на практика предишният период изтича в неделя, 30 юни, и при положение, че не приемем това удължение, изпадаме в хипотеза, че от 1 юли целият сектор ще е без цени и без регулаторна рамка", коментира той.

По думите му е много важен и следващият момент - как следва процедурата за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. При положение че той се приеме днес, следва процедура по подписване на указ от президента и съответно обнародване в Държавен вестник. Тъй като времето до понеделник няма да стигне, затова се налага удължаването на срока.

Куюмджиев напомни, че настоящият парламент работи отскоро и е имало няколко заседания без кворум.

На практика със решението за удължаване на настоящия ценови период ще се избегне хаосът в енергетиката, категоричен е той.