Търсим най-добрите законови практики за решаване на проблема с недекларирания труд
Търсим най-добрите законови практики за решаване на проблема с недекларирания труд / снимка: БГНЕС

България ще търси най-добрите законодателни практики, но за да има наистина ефективно справяне с проблема с недекларирания труд. Това е казал социалният министър Ивайло Калфин на среща на ЕС по темата. Вицепремиерът е посочил, че за България проблемът не е нов и по него се вземат мерки от години.

Различни събития, включително и тези от последните седмици, показаха че работата без трудов договор и осигуровки, създават тежки, понякога фатални, рискове, напомнил той, цитиран от пресцентъра на ведомството си.

По време на срещата, организирана от Европейската комисия в Дубровник, на която участие са взели представители от 24 страни, включително и министри на труда и социалната политика, Калфин е представил напредъка на страната ни по приетата преди година директива на ЕС за единна борба с недекларирания труд.

В българското законодателство недекларираната заетост обхваща различни аспекти на неправомерни трудови отношения - работа без трудов договор на непълнолетни лица, без предварително разрешение от Главна инспекцията по труда, сключване на трудов договор на непълен работен ден и отработване на пълно работно време и незаконно полагане на извънреден труд. За ограничаване на сивата икономика, контролните органи извършват съвместни проверки, за да се гарантира спазването на трудовото, осигурително и данъчно законодателство, е подчертал в изказването си още българският министър.