Търси се решение за спасяване на ски сезона на Витоша
Търси се решение за спасяване на ски сезона на Витоша / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Търси се решение за спасяване на ски сезона на Витоша
55650
Търси се решение за спасяване на ски сезона на Витоша
  • Търси се решение за спасяване на ски сезона на Витоша

Държавата ще чисти пистите на „Алеко", ако не се намери инвеститор, който да поеме поддръжката им. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова при премиера Бойко Борисов. След срещата от министерството на земеделието потвърдиха за Дарик, че държавата ще води разговори със собственика на съоръженията и лифтовете „Витоша ски". Към дружеството ще бъде отправено предложение да събира такси от туристите и да ги отчита на Горското стопанство на Витоша. Това се налага след като от„Витоша ски" обявиха, че от днес пускат само два от общо 9 лифта, но няма да поемат поддръжката на пистите. Причината е, че след промените в Закона за горите на практика на Витоша писти няма.

Министерството на земеделието и храните има готовност да закупи машини за обработка на пистите на Витоша, в случай че не се намери инвеститор, който да поеме поддръжката им, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов и обясни защо се получава разминаване между закона за горите и Устройствения план на природен парк „Витоша". Именно това е причината по закон на Витоша да няма писти, а ливади и поляни, както ги нарекоха юристите на „Витоша ски". Всъщност проблемът със ски пистите на Витоша идва от промените в Закона за горите, според които е нужна промяна в предназначението им.

„Промяната на предназначението съгласно плана за управление на природен парк Витоша е забранено и попадаме в Параграф 22. Следва да бъде променен планът за управление", каза министър Мирослав Найденов. Той допълни, че това изисква доста време и цитира екомонистъра Нона Караджова, според която ако има обжалване и обструкции от страна на неправителствени организации, може да отнеме и десет години.
След което потенциалният инвеститор може да поиска смяна на предназначението, да плати промяната, да плати след това собствеността, което министърът изчисли, че са „едни 100-150 млн. лв.". Затова се търси решение да се спаси зимният сезон на Витоша, обясни той.

Както каза премиерът: след като можеш да караш трактор, можеш да караш и ратрак

- агроминистърът Мирослав Найденов

Ски сезон на Витоша ще има, заяви Найденов. „Както каза премиерът: след като можеш да караш трактор, можеш да караш и ратрак", цитира министър-председателя Мирослав Найденов. Той допълни, че има възможност чрез държавното горско предприятие да бъде купена техника и пистите да бъдат обработвани. Софиянци няма да останат без ски сезон тази зима, уверен е земеделският министър.

Според Закона за туризма пистите са общодостъпни и няма право никой да събира такси за ползването им. Това означава, че да се търси инвеститор, който да поддържа пистите е противно на икономическата логика, защото въпросния инвеститор ще прави само разходи, но не и печалба. А разходите по поддръжка на една писта не са по-малко от поддръжката на един лифт, коментираха за Дарик хора от бизнеса с белите спортове.