Кадър от пазар в Одрин 
Кадър от пазар в Одрин  / iStock/Getty Images
Южната ни съседка Турция безспорно винаги е била една от най-привлекателните туристически дестинации за българите. Хубави курорти, богат all inclusive, космополитният Истанбул, близкият Одрин предимствата не са малко. В последните години обаче те се увеличиха с още една - евтиният шопинг.

Монетарната политика на президента Ердоган доведе до сериозна девалвация на турската лира в последните години. Вследствие на неуспешните икономически реформи на правителството цената на валутата се срина до историческите стойности от 11 стотинки за лира. Към 9 февруари една турска лира се разменя за 13 стотинки. Само за сравнение - 10 години по-рано - цената на валутата беше 3.87 лева за лира.

Въпреки, че понижаването на лирата е съпътствано от галопираща инфлация, правителството в южната ни съседка предприема систематични действия за задържане на цените на основните стоки и услуги. Това прави много стоки от 2 до 3 пъти по-евтини в сравнение с България.

Тази тенденция мотивира хиляди българи да минават все по-често границата, за да напазаруват на по-изгодни цени. Първият избор за шопинг туризъм, разбира се, е Одрин. Разположен на 36 км от Свиленград, Одрин е най-близката точка за удобен и бърз пазар. Известен със своя голям пазар и молове, градът предлага варианти за изгодна покупка на всякакви стоки. Маслини, сирене, перилни препарати, дрехи, обувки...

Одрин определено има какво да предложи и в туристически аспект. В града се намира най-голямата джамия в Турция - Селимие. Джамията, която е пример за художествен и архитектурен гений, е имала 1000 прозореца, но днес един е зазидан и те са 999. Тя е и с най-високите минарета в Турция – 70.9м, а грандиозният ѝ купол е по-голям от купола на Света София в Истанбул. Одрин е известен и с одринския дроб - местен деликатес, който задължително трябва да се опита.

Справка в най-големия портал за услуги в България - Grabo.bg - показва, че еднодневна шопинг екскурзия до Одрин би ни струвала между 30 и 50 лв в зависимост от точката на отпътуване. Шопинг уикенд с една нощувка в хотел в Одрин пък ще ни струва около 80 лв.

“Най-често туристите предпочитат да си закупят екскурзия до най-големия град в Турция - Истанбул, която обаче задължително преминава през Одрин на връщане. Така хората перфектно комбинират културния и шопинг туризма в едно пътуване”, споделят от Grabo.bg.

Истанбул се намира на 550 км от София, а градът е лесно достъпен с кола или автобус по магистрала. Организираните екскурзии най-често са с 2 нощувки и нощен преход. Тръгването е в четвъртък вечерта, а на сутринта към 8 часа се пристига в Истанбул. Цените на този тип комбинирани екскурзии започват от 98 лв.

Каква е реално разликата в цените между Турция и България?

Хапването в ресторант от среден клас е с 57% по-евтино в Один и с 43% по-евтино от ресторант от същия ранг в българската столица София. Цените на основните стоки в Турция пък са по-ниски със средно 38% от тези в България, а при дрехите и обувките често са до 2 или 3 пъти по-евтини. Причината за това е не само по-ниската стойност на лирата спрямо лева, но и фактът, че Турция е основен производител на голяма част от тези стоки. Градският транспорт в Истанбул пък ще ви излезе на половин цена спрямо София.

За какво трябва да внимаваме?

Въпреки че шопингът в Турция е значително по-изгоден от България, следва да обърнем внимание на някои детайли. На първо място туристите трябва да са наясно какъв е курсът на лирата за деня, тъй като валутата е нестабилна. Препоръчително е във всеки един момент да сте в състояние да изчислите цената, която ви се предлага в български левове.

От друга страна в пограничните градове, включително в Одрин, много търговци изкуствено завишават цените, тъй като са наясно с прилива на шопинг туристи от България. Препоръчва се да избягвате да пазарувате основни стоки в туристическите зони и да се насочите към стандартните супермаркети, в които пазаруват местните. Така наистина може да постигнете значителни спестявания.

Друг голям плюс в Турция е, плащания с кредитни и дебитни карти се приемат в 99% от търговските обекти.

От Grabo.bg очакват интересът към пътуванията до Турция да продължи през цялата година. Можете да разгледате всички най-добри оферти за пътувания до Южната ни съседка тук.