Редица основни хранителни стоки се предвижда да поевтинеят в магазинната мрежа, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви през уикенда, че ще има намаляване на ДДС за основните хранителни продукти от 8 процента на 1 процент.

Ново поскъпване на храните у нас през тази седмица

Президентският указ вече е обнародван в Държавен вестник и влезе в сила. От 14 февруари основни хранителни продукти ще се предлагат в магазинната мрежа по нови, по-ниски цени, поради намаляването на ДДС от 8 процента на 1 процент, заяви почетният председател на Центъра за потребителски предложения Айдън Агаоглу.

Министърът на търговията Мехмет Муш е изпратил до всички 81 окръжни търговски дирекции нареждане за прилагане на новата разпоредба.

Според източници от търговската мрежа с намаляването на ДДС за основните хранителни продукти се очаква единичната продажна цена да поевтинее средно с 5-8 турски лири в зависимост от вида и разфасовката. Списъкът на основните хранителни стоки, чиито цени ще бъдат намалени, включва около 25 вида артикули, между които са месо, риба, яйца, мед, захар, сирена, брашна, олио, масло, маслини, бобови храни, чай и др.

Ердоган: Турция скоро ще бъде сред десетте най-развити икономики в света

Плодовете и зеленчуците също се очаква да поевтинеят във връзка с намаляването на ДДС.
БТА