/ Gulliver/Getty Images
Наблюдателите очакваха 77-мата церемония за наградите „Златен глобус“ да се превърне в своеобразен триумф за стрийминг платформата Нетфликс, която беше с 34 номинации за отличията. Очакванията обаче не се оправдаха - традиционните киностудиа, собственост на корпорациите „Комкаст“ и „Сони“, си разпределиха основните наградни блага, предаде Ройтерс.

Големите победители на наградите „Златен глобус“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Военният епос „1917“ на „Юнивърсъл пикчърс“, режисиран от Сам Мендес, се оказа изненадващият победител в категорията за филмова драма. Продукцията надделя над очаквани фаворити като „Брачна история“ и „Ирландецът“ на Нетфликс.

В категорията за най-добра филмова комедия или мюзикъл с приза се окичи одата на Куентин Тарантино към златната ера на киното „Имало едно време в Холивуд“. Продукцията на „Сони пикчърс“ стана големият победител на вечерта, спечелвайки общо три отличия „Златен глобус“. И двата филма се очаква да попаднат в надпреварата във водещата категория на наградите „Оскар“, които ще бъдат раздадени на 9 февруари.

Истории от реалния живот превзеха Златните глобуси

Стрийминг платформата Нетфликс, която излъчва оригинални филми от 2015 г., се съревноваваше с три продукции в категорията за драма - „Брачна история“, „Ирландецът“ и „Двамата папи“. От всички номинации за филмовите отличия Нетфликс си осигури само една награда - за Лора Дърн за най-добра актриса в поддържаща роля в „Брачна история“.

В началото на наградното шоу водещият - британският комик Рики Джървейс, се пошегува с очакваната доминация на стрийминг платформата. „Всички гледат Нетфликс. От мен сега вероятно се очаква да изляза и да кажа: „Добра работа, Нетфликс. Ти печелиш“. Но няма да го направя, все пак имаме още три часа“.

Като допълнение към филмовата си награда Нетфликс спечели само още един трофей - за Оливия Колман, която беше обявена за най-добра актриса в телевизионна драма. Отличието й беше присъдено за превъплъщението й в образа на кралица Елизабет Втора в сериала „Короната“.

Актриса и рапърка сътвори история на Глобусите

В телевизионните категории надделя HBO с четири приза, в това число и за най-добър драматичен сериал („Наследници“).

Един от новите играчи на стрийминг пазара - Епъл Ти Ви Плюс, който си осигури първи три номинации за наградите „Златен глобус“, благодарение на телевизионната драма „Сутрешно шоу“ с Дженифър Анистън и Рийз Уидърспун, остана с „празни ръце“.
БТА