Токът скача с над 14%, парното – с близо 13%
Токът скача с над 14%, парното – с близо 13% / netinfo

От 1 юли цената на тока ще се повиши с 14,098 процента, цената на топлинната енергия скача с 12,92 на сто, а природният газ – с 5,16 процента. Това реши окончателно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. За тримесечното отчитане на сметките за ток от ЧЕЗ, регулаторът взе решение то да продължи експериментално до октомври.

Малко над 1,5 стотинки на киловатчас е средното увеличението на цената на електроенергията в цялата страна. За абонатите на ЧЕЗ поскъпването е с 1,571 стотинки, за ЕVN – 1,593 стотинки и за Е.ОN – 1,894 стотинки за киловатчас.

Относно тримесечното отчитане на електроенергия председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов обясни, че ЧЕЗ са допуснали някои грешки: „Недостатъчно разяснителна работа и недостатъчно уведомяване на потребителите, особено битовите; допуснати грешки при изчисленията на фактурите, определящи тези предварителни вноски”.

Тримесечното отчитане остава и за през следващите три месеца, като в началото на октомври резултатите ще бъдат отчетени и ще бъде взето окончателно решение дали този вариант ще остане в сила и занапред. За слабо населените региони от ДКЕВР препоръчаха да се въведат електромери с предварително заплащане на енергията, с карти. „Така както са мобилните телефони – купувате си карта за определена консумация, въвеждате кода и ползвате електрическата енергия”, обясни председателят на регулатора Константин Шушулов.