Тестовите полети на Boeing 787 закъсняват
Тестовите полети на Boeing 787 закъсняват / netinfo

Новият пътнически лайнър на Боинг (Boeing Co.) - 787 няма да започне тестови полети преди средата на ноември или декември - няколко месеца по-късно от първоначалния график. Това съобщи директорът на подразделението за пътнически самолети на компанията Скот Карсън, цитиран от АП. Според него причина за това забавяне е необходимостта от повече време за подготовка на първия самолет.

Боинг 787 е първият голям пътнически лайнер, конструиран в по-голямата си част от композитни материали, които правят самолета по-икономичен и по-евтин за поддръжка.

Според началния график Боинг трябваше да започне тестови полети в рамките на един месец от края на август. В началото на миналия месец обаче компанията съобщи, че може да отложи първия полет на новия лайнер за октомври.

Карсън уточни, че първият полет ще бъде отложен за края на есента заради забавяне на заключителните работи по сглобяването на първия самолет и финализирането на софтуера за контрол на полетите.

Въпреки забавянето Боинг ще изпълни по график доставката на първия клиент на 787 - японската Ол Нипон еъруейс (All Nippon Airways) през май следващата година.