Танева уволни зам.-директора на БАБХ заради синия език
Танева уволни зам.-директора на БАБХ заради синия език / снимка: БГНЕС

Освободен е зам.-изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Радослав Карабаджаков, който беше пряко отговорен и ресорът му беше здравеопазване на животните. Това обяви земеделският министър Десислава Танева.

Министърът е категорична, че държавата в лицето на БАБХ носи огромна вина за мащаба на пораженията от болестта син език. Ситуацията към момента е овладяна.

Овладяването на ситуацията, обаче, обясни сегашният заместник на Танева и бивш служебен министър Васил Грудев, не се дължи на базата на действия, а на понижението на температурите. Десислава Танева е категорична, че хора, които не работят в обществен интерес, „нямат място като част от нашия екип”. Тя се надява, че компетентните органи ще си свършат работата.

Те са били сезирани и от самите животновъди, но и от служебния министър. Той каза, че БАБХ има вина, тя е, че страната е предупредена многократно, че заразата тръгва към нашата граница - в самото начало БАБХ не е предприела мерки за ограничаване и вземане на проби, за да затворим разпространението на болестта в началото.

„Тогава с една бърза кръгова ваксинация или третиране на площите можеше да бъде преодоляна катастрофата. Към днешна дата имаме 27 000 умрели овце. За тази есен ситуацията е овладяна, но не на база драстични действия, а поради понижението на температурите, заради това вирусът не се разпространява. Пред нас стои въпросът да не допуснем през следващата година да се разпространява болестта”, коментира още той.

Източник: БГНЕС