Тайфунът Дянков унищожи и частния, и държавния бизнес, заяви шефът на АЕЦ „Козлодуй
Тайфунът Дянков унищожи и частния, и държавния бизнес, заяви шефът на АЕЦ „Козлодуй / снимка: DarikNews.bg

АЕЦ „Козлодуй" да бъде освободена от плащане на дивидент на държавата.

Това искане обяви днес изпълнителният директор на атомната централа Иван Генов.

Причината е в необходимостта от ресурс за изпълнение на Програмата за удължаване на срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок. Според Генов е необходимо промяна на държавната политика по отношение на дивидентите - те би трябвало да бъдат различни за отделните предприятия, а не както е в момента - еднакви за всички.

„Надявам се този проблем да се реши, защото „тайфунът" Дянков унищожи не само частния бизнес, но и държавния с въвеждането на 80- процентния дивидент за всички. Защото това на практика е декапитализиране на дружеството", уточни Генов.

Той добави, че удължаването на срока на експлоатация на двата блока ще струва около 400 млн. евро на централата.

Според него този процес трябва да е приоритет за държавата, защото след неговото завършване атомната централа ще продължи да предлага най-евтиния ток, а двата блока ще бъдат на практика нови. Най-вероятно животът им ще бъде удължен с още 30 години по предложение на обследващия консорциум, в който влизат „Росатом" и „Електрисите дьо Франс".

По отношение на цената на тока изпълнителният директор обяви, че няма да искат увеличение, но настояват за намалението на такса пренос.

„Намалението бе направено с цел облекчаване на българския бизнес, а атомната централа е част от този бизнес", добави Генов.

Така от 1 март централата ще получава от търговците на електроенергия договорената цена плюс част от намалението в размер на 2,50 лв. за мегаватчас. Останалите 3,10 лв. за мегаватчас ще остават за търговците.

Ръководството на АЕЦ „Козлодуй" отчете днес работата през 2013 година.

По предварителни разчети годишната печалбата на дружеството ще е 38 млн. лева, след като за първото полугодие на 2013 е било на загуба от около 6 млн. лева.

Финансовите резултати са се подобрили благодарение на възстановения износ на електроенергия през втората половина на годината.