Създават мобилни групи за контрол на вноса на плодове и зеленчуци
Създават мобилни групи за контрол на вноса на плодове и зеленчуци / снимка: БГНЕС
Създават мобилни групи за контрол на вноса на плодове и зеленчуци
65177
Създават мобилни групи за контрол на вноса на плодове и зеленчуци
  • Създават мобилни групи за контрол на вноса на плодове и зеленчуци

Мобилни групи за контрол на вноса на зеленчуци от съседни държави ще бъдат разположени около граничните пунктове, тържищата и големите пазари. Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков след среща със зеленчукопроизводители от Гоце Делчев и региона.

Мобилните групи ще могат да спират, контролират и анализират наличните документи за произход на плодовете и зеленчуците на граничните пунктове в страната. Срещата с министъра дойде след тридневна блокада на път Е-79 от зеленчукопроизводители. Причината, според земеделците, е в ниските изкупни цени или в липсата на пазар на родното производоство.

Земеделският министър проф. Димитър Греков обясни, че още утре ще бъдат направени работните групи, които ще са разположени на всички гранични пунктове. От ведомството ще предложат на премиера да състави тези групи от НАП за пълен финансов контрол на влизащата продукция от Македония, фитосанитарния контрол на основни икономически важни зеленчуци, каквито са доматите и дините, каза Греков.

По думите му ще бъдат засегнати и някои от нашите производители. „Нашите производители не само да показват зеления картон, че са земеделски производители, но и съответната анкетна карта. Тоест че е произвел 20 тона дини от половин декар, което е невъзможно. Сами разбирате, че не може да има един ТИР домати с фактура „00.00" и при въпрос защо е така, да се отговаря, че се подарява на приятели", коментира министърът.

Зеленчукопроизводителят Георги Кафтанов обясни, че в момента родното производство е изложено на риск заради вноса от други страни. По думите му е трябвало да минат много години, за да разбере българският потребител, че не консумира родна продукция, а само „боклуци". „Преди три-четири дни бяхме залети от нискокачествена продукция от трети страни, от страни членки, а това са боклуци, които вече са до или в контейнера. Схемата е ясна: братя роми ходят вземат без фактура или с фактура, транспортира се продукцията в България, свиква се „работна група", пресортира се доматът и това, което е в период на полуразпад, се предлага на безценица", каза Кафтанов.

Междувременно днес стана официално известни и заместник-министрите в аграрното ведомство. Това са Бюрхан Абазов, Валентина Маринова и Явор Гечев.