Създателят на еврото: Единната валута може да оцелее за определен период
Създателят на еврото: Единната валута може да оцелее за определен период / Guliver/Getty Images

Създателят на единната валута на Европейския съюз проф. Отмар Исинг предупреди, че финансово министерство, действащо на територията на единния валутен съюз, е опасен опит и нарушава основните принципи на съвременната демокрация.

Според проф. Исинг би било опасно да се прехвърля контролът върху данъци и разходи на европейско федерално ниво преди целият политически съюз да бъде установен върху демократични основи, пише британският в. "Телеграф".

Подобен скок в конституционната структура на Европа - особено създаването на европейска супердържава с парламент, сравним с американския Конгрес, е немислим при настоящата политическа атмосфера, смята експертът.

Това би изисквало провеждането на референдуми на много места в Европа, както и мнозинство от две трети в двете камари на германския парламент. „Шансовете за политическо обединение са граничещи с нула", каза той по време на форум.

Исинг - един от архитектите на валутния съюз на ЕС, каза още, че контролът на бюджетите засега трябва да се остави на националните правителства и суверенните парламенти, които са отговорни пред своите собствени народи. „Политическото обединение не може да бъде постигнато в ЕС през задната врата", допълни той.

Предложението за финансово министерство на страните от единния паричен съюз се появи за първи път в документ на Европейската комисия, Европейския съвет, Еврогрупата и Европейската централна банка (ЕЦБ) от юни. В него се предлага първо създаването на надзорен Европейски фискален борд и фонд за стратегически инвестиции с разширени правомощия, както и „хазна на еврозоната".

Според Исинг еврото може да оцелее за определен период в рамките на настоящата си структура, но ще се разпадне, ако принципите на паричния съюз бъдат постоянно нарушавани.

Източник: БГНЕС