Съкращават сроковете за залесяване на пожарища и сечища
Съкращават сроковете за залесяване на пожарища и сечища / снимка: DarikNews.bg
Съкращават сроковете за залесяване на пожарища и сечища
71073
Съкращават сроковете за залесяване на пожарища и сечища
  • Съкращават сроковете за залесяване на пожарища и сечища

Промените в Закона за горите, които забраняват достъпа на АТВ-та в горите, не са приети. Тази част от закона е оставена за преразглеждане, тъй като изисква по-внимателно обсъждане. Това съобщи в предаването „Седмицата” по Дарик зам.-министърът на земеделието Валентина Маринова.

Маринова изтъкна, че се променя срокът, в който след пожар или сечище дадена горска площ ще бъде отново залесена. Досега този срок е бил 7 години. Със законови промени обаче той се намалява на три години, а една от причините за това е фактът, че от 2010-а година насам залесените територии са около четири пъти по-малко, отколкото през изминалото десетилетие.

„На 13 март Народното събрание прие промените в законопроекта за горите. При залесяването уточнихме колко още - два важни субекта, които бяха пропуснати до момента, им даваме възможност да започнат да работят. Това са учебно-опитните горски стопанства и специализираните звена. Вторият акцент е намаляване срока за залесяване на пожарища и сечища, защото икономическия ефект или по-ниските разходи ще създадат възможност да се залесят повече територии. Не по-късно от три години е периода, когато се получава добро, устойчиво насаждане и тогава разходите за създаване на това насаждение са много по-малки”, обясни тя.

„От 2009-2010 г. залесените територии са около четири пъти по-малко отколкото преди това. Ние трябва да се грижим да създаваме, обогатяваме и създаваме нови насаждения”, посочи още Маринова.

„Горите намаляват с определен процент. Обществото трябва да е загрижено и да оставя след себе си гора, която поколенията ще ползват”, акцентира Валентина Маринова.

Целия разговор с Валентина Маринова слушайте на Radio.DarikNews.bg