Св. Боянова: Обезпечени сме със зърно и за хляб, и за фураж
Св. Боянова: Обезпечени сме със зърно и за хляб, и за фураж / снимка: БГНЕС
Зам.-министърът на земеделието: Има достатъчно пшеница за хляб
31806
Зам.-министърът на земеделието: Има достатъчно пшеница за хляб
  • Зам.-министърът на земеделието: Има достатъчно пшеница за хляб

Килограм хляб би трябвало да струва 1,20 - 1,40 лв., ако цените за тон качествено брашно се запазят между 600 и 620 лв. Това обясниха хлебопроизводители след заседание на Консултативния съвет по зърното. Заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова успокои, че ще има достатъчно пшеница, за да се обезпечи производството на хляб. Очаква се около 3,6 млн. тона пшеница да бъдат ожънати тази година. Председателят на Консултативния съвет Красимир Аврамов отчете, че заедно с преходния баланс страната ни разполага общо с 3,8 млн. тона пшеница.

Има достатъчно зърно, за да се обезпечи хлебният баланс на страната, допълни още заместник ресорният министър Боянова. „В България няма нужда от паника относно хляба. Осигурен е зърненият баланс. Обезпечени сме със зърно както за хляб, така и за фураж, така и за семена", категорична е тя.

България има възможност за експорт на 1-1,1 млн. тона пшеница, подчерта председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите у нас Радослав Христов. Според него страната ни се намира в изгодна за износ ситуация, след като Русия забрани временно експорта на зърно. „В момента имаме страхотен експортен потенциал, очертава се около 1-1,1 млн. тона (зърно), което може да бъде експортирано. Не виждам по-добра възможност и още повече при сравнително добрата година България по един безпроблемен начин да направи това", коментира той.

От Национална служба по зърното обясниха, че 35 процента от количеството събрана пшеница е годна за производство на хляб. За миналата година този процент е бил 47 на сто. Продължават да се анализират пробите и към 20 август ще има окончателните данни за качеството прибраното зърно.