Страните производителки искат газов ОПЕК, но не веднага
Страните производителки искат газов ОПЕК, но не веднага / netinfo
Не би трябвало да има създаване на "газов ОПЕК" на срещата на върха в Доха на 9 април, въпреки че страните производителки желаят формирането на такъв картел. Това казва президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев в интервю за днешния брой на испанския в. "Паис", цитирано от Франс прес.

"Това се обсъжда между страните производителки и желанието е реално, но не мисля, че ще достигнем до неговото създаване за момента", заявява Назарбаев.

На 9 април в катарската столица Доха ще се проведе среща на страните производителки на газ. На срещата е възможно да бъде разискван въпросът за създаването на "газов" картел по модела на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

"Казахстан ще участва в тази среща на върха. Неотдавна бях в Доха и разговарях с емира. Не вярвам, че Катар предвижда създаване на газов ОПЕК", добавя казахстанският президент, чиято страна притежава огромни запаси от газ и петрол.

Създаването на такъв картел предизвиква безпокойството на страните потребителки на газ и особено на европейските държави.