Среща по проблемите на зърнопроизводителите в понеделник
Среща по проблемите на зърнопроизводителите в понеделник / netinfo

В понеделник ще има среща в Министерството на земеделието и храните, на която ще се обсъждат исканията на зърнопроизводителите. Това съобщи председателят на Народното събрание Георги Пирински, след като разговаря с представители на протестиращите в София зърнопроизводители. Министърът на земеделието Валери Цветанов, който след срещата разговаря с Пирински, заяви, че всички искания на протестиращите са били представени в МС.

На срещата ще се обсъдят исканията за тази година, както и конкретни стъпки, които да гарантират, че със средствата няма да се злоупотреби. Според Пирински трябва да се препотвърдят заявките за допълнително плащане, които са направени, за да се избегнат санкции от европейските институции.

По думите на Пирински е нужно да се прегледат всички правила за заявяване и потвърждаване за заявки на единични и допълнителни плащания.

„Не трябваше да сме сега в това положение, да догонваме, неща, които трябваше да са свършени преди три-четири месеца”, каза още Пирински.

От своя страна зърнопроизводителите заявиха, че парите, които са поискани, няма да бъдат загубени. Според тях без допълнително доплащане догодина няма да могат да се реализират по-голям износ и по-голяма усвояемост на европарите. Зърнопроизводителите са съгласни на варианта да бъдат доплащани по 9 лв. на декар държавна субсидия.