София няма да остане без парно
София няма да остане без парно / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

София няма да остане без парно през зимата, въпреки заявеното от „Булгаргаз” намерение от 1 септември да започне да намалява доставките на природен газ към „Топлофикация – София” и още три топлофикационни дружества в страната заради неплатени дългове. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той обяви, че на 3 септември ще стартира проекта за строителството на АЕЦ „Белене”.

Парното в София, Плевен, Враца и Бургас няма да бъде спряно, въпреки че дружествата там дължат 235 млн. лева на „Булгаргаз”, категоричен бе министър Петър Димитров.

„София не може да остане без парно, тъй като там има коректни платци и те не могат да бъдат санкционирани. Но ще бъде намалено количеството газ, което се подава, пропорционална на неплатените сметки”, обясни енергийният министър.

„Булгаргаз” е поискал 30 процента увеличение на природния газ за следващото тримесечие, стана ясно от думите на Петър Димитров. Според него мотивът на компанията за подобно поскъпване е сериозният дисбаланс между цената, на която „Булгаргаз” купува синьо гориво от „Газпром”, и тази, на която я продава.

„В момента така се е получило, че „Булгаргаз” губи от продажбата на газ на потребителите. Ще трябва да се променят някои неща. Събирането на трябва да отиде към Булгартрансгаз, а не към Булгаргаз. Да не може да се получава покриване на загуби от продажбата на газ от транзитните такси”, обясни Петър Димитров. Той увери, че действия за такива промени ще бъдат стартирани още в близките дни.

Министър Димитров съобщи още, че на 3 септември ще бъде направена първата копка на АЕЦ „Белене”. До 15 септември Националната електрическа компания ще очаква подобрените оферти на белгийската компания „Електрабел” и немския гигант RWE за стратегически партньор по проекта „Белене”, допълни Петър Димитров. Българската държава е поискала от двете компании предложат по-евтини оферти, обясни икономическият министър.

До края на месец май 2009 година се очаква и становището на Агенцията за ядрено регулиране по проекта на руския изпълнител „Атомстройекспорт”, който трябва да бъде представен на регулатора в срок до 15 септември.