/ БТА
Бизнес, синдикати и държавата обсъдиха промяната в мярката за запазване на заетостта - 60 на 40 по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в сградата на Министерския съвет.

Социалните партньори обсъдиха проект за изменение и допълнение на постановление 151, с което се въвеждат компенсации за засегнатите от пандемията икономически дейности, по известно като мярката 60/40. Проектът на постановление, който беше обсъден със социалните партньори, предвижда малък редизайн на мярката, каза социалният министър Гълъб Донев на брифинг пред медиите след заседанието.

Кабинетът подготвя актуализация на бюджета

"Интензитетът на участие на държавата в мярката ще бъде разделен на две части. При 30% спад в оборота, държавата ще подпомогне 50% от осигурителния доход за лицата, попадащи в икономическите дейности, които ще бъдат подпомагани. А също към осигурителния доход ще бъдат включени дължимите от работодателя осигурителни вноски за лицата. При спад в оборота с 40%, към помощта от държавата ще се запази в съотношение 60/40, като тук 60% работодателите ще получат за своите наети работници и служители. Тази подкрепа, тази помощ ще бъде изчислена от осигурителния доход за месец април и дължимите осигурителни вноски от работодателя", каза още Донев.

Всички работодателски организации подкрепиха проекта за постановление, изхождайки от факта, че има три ограничения, за да бъде по-добър - няма предвидени средства в бюджета, няма действащ парламента, за да промени това, и няма време за нотификация на по-сериозни изменения. Това обясни след срещата Васил Велев от АИКБ и добави, че са внесли предложения за подобряване на проекта. Първо - да се добави в него в раздела за особено потърпевшите бизнеси - пътническия и въздушен транспорт. Второто предложение - подкрепата да важи за назначени към месец април, а не към месец януари.

Започва програма в подкрепа на малкия и среден бизнес (ВИДЕО)

"Също така заявихме категорично желание да изработим заедно мерките за подкрепа на заетите, доходите на работещите и на предприятията, при евентуална нова вълна, а и в оставащите месеци до края на годината, предвид на временната рамка за допустима държавна помощ, която ЕК е изработила", посочи още Велев.

КТ "Подкрепа" са единствените, които не подкрепиха мярката.

Служебният кабинет обсъжда мерки за подкрепа на туристическия сектор


Ваня Григорова заяви, че това, което ги спира, е фактът, че "Мини Марица-изток" няма да бъдат обхванати от това подпомагане, тъй като се увеличава размерът на спада на приходите, които трябва да има едно дружество, за да получи подпомагане от бюджета.

"Оказва се, че за мините няма 20 млн., за да ги подкрепи, за да не затворят, а има намаление на ДДС в ресторантьорството", заяви Григорова и предупреди, че в "Мини Марица-изток" се говори, че ще има съкращение на 2000 миньори, което е огромен проблем.