/ Георги Димитров
Кабинетът ще подготви актуализация на бюджета, която ще бъде внесена в бъдещия парламент. Това каза пред журналисти министърът на финансите Асен Василев, който уточни, че е възможно е да се направи актуализация на бюджета, без да се увеличава дефицитът.

В Министерството на финансите се проведе първият Обществен съвет, свикан от министъра на финансите. Основна тема на срещата беше разходите на държавата. В дискусията участваха представители на институционални и неправителствени организации на секторите с най-висок дял от разходите в бюджета - администрация, образование, здравеопазване, опазване на обществения ред, пенсионно осигуряване, както и икономисти и представители на национално представените работодателските организации.

Пенсионерите ще получат добавка от 50 лева към пенсиите си и за юли

На срещата беше направен кратък преглед на бюджета и сравнение със средноевропейските показатели. Установи се, че има разходни пера, където трябва да се види какъв вид услуги се предоставят срещу съответното финансиране.

"Видяха се и тенденции за провеждане на политики в здравеопазването и в пенсионната система. Има желание да се говори за бъдещи политики, но това е разговор, който трябва да се прави от правителство с максимална парламентарна подкрепа. Искахме да видим какви например са капиталовите разходи и обществото да реши какво да заложи в бюджета за догодина", каза министърът.

Започва програма в подкрепа на малкия и среден бизнес (ВИДЕО)

"Сега има преизпълнение на приходите, които вероятно ще са в рамките на милиард - милиард и половина лева. През последните години приходите в бюджета растат със 7 процента, а разходите с десет процента. Мисля че има консенсус в политическите сили, да се проследи ефективността на разходите и да се увеличи събираемостта на данъците. Това би изравнило разликата между приходите разходите в бюджета", каза още министърът.

Асен Василев заяви, че искат да видят колко километра магистрали са построени и колко са платени, както и да се види съотношението на болничната към доболничната помощ - "при нас тя е пет към едно, а в Европейския съюз е 1,5 към едно", посочи той.

Правителството реши за мярката 60/40 и обяви нови стимули за бизнеса

В приходната част на бюджета акцизите растат два пъти по-бавно от останалите приходи. Държавата продава годишно активи за 150 млн. лева, основно земя, на странно изглеждащи цени, каза още Асен Василев.