Официално стартира програмата "Възстановяване" в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете. Това обявиха на съвместен брифинг служебният министър на икономиката Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев. Целта на програмата е да улесни достъпа на бизнеса до кредити за възстановяване дейността след постепенното отпадане на мерките срещу разпространение на коронавируса.

С 5 банки вече договорите са подписани, което означава, че от днес, а някои до седмица, малки и средни бизнеси могат да вземат своите кредити за възстановяване. Кредитите са до 7 години, като първите 12 месеца има възможност за гратисен период.

Представиха новите членове на Управителния и Надзорния съвет на Българската банка за развитие


Министър Василев уточни, че Фондът на фондовете обезпечава 80%, останалият ресурс е от банката.

С тази програма се мобилизира 2.5 млрд. лева капитал, който да стигне до бизнеса. Дава се възможност на фирмите, които са дееспособни, но вече са използвали голяма част от обезпеченията си по време на кризата, да вземат кредити или за инвестиция, или за оборотни средства и да продължат да се развиват, а държавата ще участва в покриването на систематичния риск.

Кредити ще се отпускат при нормални пазарни лихви и 12 месеца гратисен период за изплащане. Полза за фирмите е липсата на обезпечение, каза министърът на икономиката. Фирмите ще могат да вземат до 70 процента от оборота за 2019 или 2020 година или до три милиона лева.