/ iStock/Getty Images
Министрите работят по подготовката на мерки за очакваната нова вълна на коронавируса през есента
Служебният кабинет работи по подготовката на мерки, с които да бъде посрещната очакваната нова вълна на коронавируса през есента. Целта е максимална предвидимост, информационна осигуреност и готовност тя да бъде преодоляна с минимални последствия за бизнеса. Това уверение получиха представители на водещи организации от туристическия сектор на работна среща, организирана от Министерството на туризма /МТ/, съвместно с представители на кабинета, съобщиха от пресцентъра на МТ.

Лично разяснения по предприетите и бъдещите мерки и финансови инструменти за подпомагане на работещите в туристическия сектор са дали министърът на туризма Стела Балтова, Гълъб Донев, заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика, министърът на икономиката Кирил Петков и заместник-министърът на финансите Виолета Лорер. На срещата са присъствали още Михаил Михайлов, съветник на министър-председателя, както и заместник-министрите на туризма Даниела Стоева и Мария Белколева.

Министър Балтова е обобщила направеното до момента по администрираните от Министерството на туризма мерки, като целевите държавни помощи за туроператорите. Министър Балтова е отчела, че след отварянето на границите с Румъния, за изключително кратък период хиляди туристи от северната ни съседка са дошли в България. Очакват се и нови облекчения.

Кабинетът подготвя актуализация на бюджета

Вицепремиерът Гълъб Донев е уверил, че кабинетът прави всичко възможно, за да се намерят още средства в помощ на туристическия бизнес, който е сред най-засегнатите и е отчел, че в ситуация на затворена икономика, България върви към плавно и постепенно възстановяване. Обсъдена е била възможността мярката за запазване на заетостта, известна като 60/40, да бъде удължена до септември и критерият за оценка на допустимост на кандидатите да бъде променен. Той е съобщил, че очаква над 80 хиляди заети да бъдат подкрепени по тази мярка.

С министър Кирил Петков са били обсъдени възможностите и условията за банкови кредити, както и най-новите мерки за подкрепа на бизнеса, които е обявил министърът на икономиката преди дни. На конкурентен принцип, най-бързите банки ще вземат най-добрите клиенти, е казал министър Петков.

Дискутиран е бил въпросът за повишаване на интереса към имунизационния процес и темповете на ваксиниране чрез поставянето на стикери "100 процента ваксинирани" или чрез стимули - като се поемат част от разходите за ваканции у нас или посещение в ресторант на българите.

Заместник-министърът на финансите Виолета Лорер е обещала конкретни действия в най-кратки срокове по темата за включване на ваучерите за почивка към Наредба номер 7.

От бизнеса поставиха редица конкретни въпроси, които ще бъдат обсъдени на предстоящи срещи с ресорните министри, които са били планирани в резултат на разговорите по време на работната среща.

Те са помолили и за съдействие относно освобождаване от данък сгради и такса смет за периода на затваряне, както и да бъде регулирана възможността да наемат почасово персонал.

В туристическия сектор са направени огромни инвестиции и той трябва да получи вниманието, което заслужава, е казала в заключение министър Балтова.
БТА