Смекчават контрола, наложен заради шапа на Острова
Смекчават контрола, наложен заради шапа на Острова / netinfo

Европейската комисия реши да смекчи контрола, който наложи поради появилия се шап във Великобритания в района на графство Съри. Внесено от комисията решение в тази насока бе одобрено от Постоянния комитет по сигурността на храните, в който влизат представители на всички страни в Европейския съюз.

Контрол ще има, но той ще бъде ограничен в десеткилометрова зона около Съри. Европейската комисия реши да предложи облекчение на контрола поради сериозните мерки, взети във Великобритания за овладяване на шапната епидемия, както и водена от желанието да не се създават прекомерни препятствия пред търговията с животни и животински продукти в Европейския съюз, заяви говорител н комисията.

Решението на Европейската комисия ще влезе официално в сила на 25 август. От този ден ще бъде вдигната забраната за търговия с животни и животински продукти от Великобритания без животните и животинските продукти с произход от 10-километровата карантинна зона около Съри, добави говорителят, цитиран от БТА.

Той обаче не коментира какво е мнението на Европейската комисия за причинителя на заразата. За установяването на причината за появата на болестта отговорност носят националните власти. Във Великобритания започна разследване, но чакаме окончателния доклад на британските власти, каза говорителят.