Служители в  МТСП вземали между 35 000 и 50 000 лева годишно над заплатите си
Служители в МТСП вземали между 35 000 и 50 000 лева годишно над заплатите си / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Служители в МТСП вземали между 35 000 и 50 000 лева годишно допълнително
65294
Служители в МТСП вземали между 35 000 и 50 000 лева годишно допълнително
  • Служители в МТСП вземали между 35 000 и 50 000 лева годишно допълнително

Досегашният главен секретар на социалното министерство Мая Никовска е получавала по 50 хиляди лева годишно за работата си по 5допълнителни договори с европейско финансиране, от което излиза, че е работила денонощно - това съобщи социалният министър Хасан Адемов по време на представянето на политическия кабинет на министерството и кратък анализ на дейността от последните четири години. Според представените от него данни и други служители на министерството са получавали допълнителни възнаграждения от около 4000 лева месечно. Предишните управляващи са назначили 152-ма нови служители, като за 30 от тях има съмнение за пропускане на конкурсната процедура.

Между 35 хиляди и 50 хиляди лева годишно над заплатите си са получавали определени служители на министерството за работа по договори с европейско финансиране. Най-фрапиращ е случаят с досегашния главен секретар Мая Никовска, която в момента е в отпуск, а след връщането си ще бъде освободена, обясни министър Адемов. Само по един от договорите тя е работила допълнително по 180 часа месечно. „Ако се вземе предвид и работата по останалите проекти, практически излиза 24 часа денонощно, че е работил без почивки от два дни между работните седмици, както е по Кодекса на труда", каза Адемов.

Установено е и нарушение в проекта за изграждане на интегрираната информационна система, като консултантите по проекта са получили сумата от близо 5000 лева, но не са свършили никаква работа, посочи още Хасан Адемов.

Близо половината от състава на администрацията на министерството е обновен през последните четири години, като част от назначенията са извършени по съмнителен начин и ще бъдат проверени. Ако се установят нарушения, съотвените служители ще бъдат уволнени.