Словения отхвърли споразумението АСТА
Словения отхвърли споразумението АСТА / снимка: sxc.hu

Словенското правителство спря ратифицирането на международното Търговско споразумение за борба с фалшифицирането АСТА, предаде агенция Асошиейтед прес.

Министърът на образованието Радован Жеряв каза, че правителството ще замрази ратификацията на АСТА "колкото е възможно по-скоро".

Словенските медии посочват, че повечето от управляващите, а и от опозиционните партии в Словения са за замразяване на ратификацията, но смятат, че няма причина за хакерски нападения на техните сайтове от страна на групата "Анонимус", която заплаши, че ще нападне и сайта на правителството.

Противниците на споразумението АКТА в Словения твърдят, че то не носи по-висока степен на защита на авторските права в интернет, а само засилва позициите на големите корпорации и издатели, предава БТА. Те бяха свикали за днес нови демонстрации срещу споразумението.

Търговското споразумение за борба с фалшифицирането АСТА, подписано на 26 януари в Токио, се отнася до защита на собствеността, включително интелектуалната. Споразумението бе подписано от представители на Европейската комисия и от 22 страни членки на ЕС, включително и Словения.

В много европейски страни започнаха протести срещу АСТА.