Сключиха първите договори за помощ по фонд „Солидарност
Сключиха първите договори за помощ по фонд „Солидарност / снимки: Министерство на регионалното развитие
Сключиха първите договори за помощ по фонд „Солидарност"
80172
Сключиха първите договори за помощ по фонд „Солидарност"
  • Сключиха първите договори за помощ по фонд „Солидарност"

Първите договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от фонд "Солидарност" бяха сключени в министерството на регионалното развитие и благоустройството. Отпуснатите от фонда 20 милиона лева ще се ползват за покриване на част от щетите, нанесени от бедствията през юни миналата година. Отпуснатата помощ ще бъде разпределена между пострадалите от бедствието общини.

Вече са сключени първите 10 договора за получаване на безвъзмездна финансова помощ за възстановяване на засегната инфраструктура от наводненията в края на месец юни миналата година, каза регионалният министър Лиляна Павлова.

Общо щетите от наводненията в късната пролет на миналата година бяха на стойност над 311 млн. лв. Съгласно правилата на ЕС общият отпуснат ресурс за страната е в размер на 20 млн. лв., като са одобрени проекти за 18.5 млн. лв., а свободният ресурс е преразпределен от правителството между Община Варна и пътната агенция за допълнителни обекти.

Една от подмогнатите общини е Антон. Тя ще получи 85 000 лева за възстановяване на улица "Планински извори", каза кметът на селото Цонка Гешева. Миналата година местната река е излязла от коритото си и е отнесла улицата. „Човек, като го казва така, е много трудно да си представи как може да бъде отнесена улицата, но наистина беше така. Дори пороят изрови улицата до водопроводните тръби", каза кметицата. Общината се надява да възстанови улицата до първоначалния вид, в който е била.

Сключиха първите договори за помощ по фонд Солидарност"
netinfo
България е изпратила още две заявки за помощ от фонд "Солидарност" - за наводненията в Мизия и за бедствията от края на месец януари и началото на февруари тази година. Лиляна Павлова уточни, че страната ни е в очакване на одобрената помощ за Мизия, която е в размер на близо 2 милиона евро, при нанесени щети в размер на 75 милиона евро.