Синдикати и кмет „за” вливането на ВМЗ-Сопот в „Кинтекс”
Синдикати и кмет „за” вливането на ВМЗ-Сопот в „Кинтекс” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Като добра идея определи възможността ВМЗ-Сопот да се влее в държавното предприятие „Кинтекс” кметът на Сопот Веселин Личев. Той посочи, че на новият икономически министър Драгомир Стойнев ще му е необходима дързост, за да предизвика междуведомствената комисия, която издава лицензи на фирмите да търгуват с такива специализирани изделия.

По информация на Личев в момента има близо 200 компании с подобна дейност. Те дават поръчки на ВМЗ на много по-ниски цени от тези, на които сключват договори, а оръжейницата изхранва 3000 души.  От създаването на Междуведомствената комисия през 1997-а всяка поръчка на завода минава през посредник, за да се вземат проценти, каза още кметът.

По повод информацията, че о.з. генерал Крум Михайлов иска да купи оръжейницата за 100 млн. евро, кметът и синдикатите се обединиха около становището, че предложението звучи несериозно.  Схемата, в която държавата да подари на общината ВМЗ, а тя от своя страна да го продаде е нелогична, коментира кметът Личев.

Синдикатите също са на мнение, че вариантът за вливане на оръжейния завод в Сопот към „Кинтекс” е удачен. Заради политическата криза в България преговорите отидоха „по дяволите”, заяви за Дарик Димитър Атанасов от КТ „Подкрепа”.  По думите му работниците са много бедни и гладни, а самият той не може да се ангажира с прогнози за следващите им действия. На заседание на изпълнителния съвет на синдиката в предприятието единодушно е взето  решение да се изчака преминаването на политическите сътресения.