Ще има увеличение на цената на водата, твърди шефът на БАВ
Ще има увеличение на цената на водата, твърди шефът на БАВ / ThinkStock/Getty Images

Шефът на Българската асоциация по водите Иван Иванов заяви в интервю за Дарик, че увеличение на цената на водата ще има. По думите му, обаче, голяма част от ВиК операторите са достигнали лимита на социална поносимост.

От 1 юни водата поскъпва в шест града

"Едва ли е тайна за някой, че се очаква да има такова увеличение именно с тези 5-годишни бизнес планове, които ще бъдат разглеждани през следващите шест месеца и в края на годината трябва да бъдат приети. По неофициалната ни информация, повечето ВиК оператори са предложили с петгодишните бизнес планове увеличение на цената на ВиК услугите. Колко е трудно да се каже в определените региони, че е различно. По-скоро един голям проблем е, че някои ВиК оператори са достигнали лимита на цените на социална поносимост и те и да искат, няма как да си увеличат повече цените", каза Иванов.

Според него управляващите не са успели да обяснят какви ще са ползите от окрупняването на водните дружества и това е причината за забавянето на реформите в сектора. Въпреки че с обединението на ВиК операторите се гарантираха парите от европейските фондове, някои общини с под 10 000 жители няма да получат средства от оперативна програма „Околна среда", коментира още Иванов.

Водата ще поскъпне догодина, но не шоково

"Има една съпротива от определени места и тя е разбираема - от общинските съветници, които трябва да вземат важното решение да закрият своето дружество или да го поведат към окрупняване с присъединяване към държавното. Според мен трябваше малко по-добре да се обясни. Тук единственият силен аргумент на правителството е, че с това окрупняване ще се осигурят средства от Европа за инвестиции в региона, но не всички общини, които имат общински дружества, ще бъдат пряко засегнати от това. Има общини, които са под 10 000 еквивалент жители, като население, до тях няма да стигнат пари по ОП "Околна среда". Евентуално по ОП "Развитие на селските райони" ще има пари, но няма гаранция", допълни шефът на Българската асоциация по водите Иван Иванов.